BRAECKMAN DISTILLERY
O’de Flander jenever
Braeckman Oude graanjenever (38%)
GESCHIEDENIS
Ontstaan in 1918
In 1918 zette Achiel Braeckman een handel in geestrijke dranken op te Nederzwalm. De stokerij en de jenever kregen de naam “De Blauwe Duif”. In die tijd dreef de familie handel in kruidenierswaren. De eerste wereldoorlog was rampzalig voor de meeste Belgische stokers: de Duitse bezetter nam de koperen stookketels in beslag en recycleerde het koper tot oorlogswapens. De regionale jeneverproductie werd daardoor sterk gereduceerd.
De productie bleef beperkt in de beginjaren vermoedelijk mede door de wet Vandervelde (29 augustus 1919). Deze wet verbood de verkoop van alcoholische dranken met een alcoholgehalte van meer dan 18 % vol in de openbare gelegenheden en liet enkel de verkoop toe van grote hoeveelheden (ten minste twee liter) in winkels op voorwaarde dat deze niet ter plaatse werden uitgedronken.
Op 30 oktober 1947 werd een Feitelijke Vereniging opgericht door de dochter Gabriëlle en de schoonzoon Leon Pappens, gehuwd met Leontine. Gabriëlle hield zich voornamelijk bezig met de productie, Leon nam de verkoopactiviteiten op zich. Later vervoegt de jongste telg Willy de familiezaak. Men legt zich voornamelijk toe op het bevoorraden van winkels in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen.
In 1987 neemt kleinzoon Filip Braeckman, afgestudeerd aan de Gentse Universiteit als ingenieur voor de scheikunde en voedingsindustrieën, de zaak over van zijn vader Willy. Hij verandert de firmanaam “Likeurstokerij De Blauwe Duif” naar de familienaam “Braeckman”. In eerste instantie legde hij zich toe op het creëren van een belegen graanjenever. De aangekochte moutwijn of granen eau-de-vie wordt gelagerd op eikenhouten Cognacvaten. Ook nieuwe vaten werden aangekocht bij kuiper Vicard uit Cognac. Braeckman was vanaf het begin in 1990 betrokken bij de oprichting van de “Orde van de Oost-Vlaamse Meester-Distillateurs” en de Braeckman Oude Graanjenever wordt dan ook geproduceerd volgens de vereisten van de O’de Flander, echte Oost-Vlaamse graanjenever. De jenever draagt het keurmerk “O’de Flander”.
In 1992 wordt de Braeckman Oude Graanjenever verkozen door een panel van gerenommeerde jeneverkenners tijdens een blinde proeverij als beste jenever in de categorie “belegen graanjenever”. Tevens legt Braeckman zich sterk toe op de productie van fruitjenevers. Het toenmalig succes van de producten maakte dat het verouderde bedrijfspand, gelegen in een woonzone te Nederzwalm, ongeschikt werd voor verdere uitbreiding. Herlokalisatie drong zich op. Eind 1994 richt Filip de besloten vennootschap “Braeckman Graanstokerij” op. In 1995 en 1996 werd een volledig nieuw bedrijfsgebouw opgetrokken in Oudenaarde. In het pand is een nieuw geconstrueerde graanstokerij gehuisvest. Het volledige proces “van korrel tot borrel” verloopt er binnenshuis.
De Blauwe Duif en Kiekendief
Door zijn productiemethode kenmerkt het jeneverproduct “De Blauwe Duif” zich voornamelijk door zijn zachte, neutrale smaak met duidelijke impressies van jeneverbes. Daardoor leent deze jenever zich uitstekend als aperitief in combinatie met uw favoriete tonic of als alcoholbasis voor een mojito.
De jenever “Kiekendief” bezit een duidelijk graankarakter, met nuances van mout en brood, afgerond met jeneverbes. Deze graanjenever, met een alcoholgehalte van 40 %, wordt niet gelagerd op eikenhout en kan aldus omschreven worden als een stevige “witte”.
Braeckman Oude Graanjenever
Door het rijpen van het granendistillaat op eikenhouten vaten over meerdere jaren verkrijgt de “Braeckman Oude Graanjenever 38 % vol”, dewelke het keurmerk “O’de Flander” draagt, een specifieke zachte smaak, zijn goudgele kleur en een verfijnde geur, eigen aan een belegen graanjenever.
CONTACTGEGEVENS
- Berchemweg 61, 9700 Oudenaarde
- info@braeckman.info
- https://www.braeckman.eu
- +32 55 30 08 88